Diabetes typen eg har - MODY -3

 I Mars 2010 fikk eg diagnosen diabetes og etter det ble liivet og hverdagen forandret, ikke sånn kjempeemye,  men forandringer bler det.  Etter først4e besøk på sykehuset fikk eg utlevert blodsukkermåler, insulinsprøyter og tabletter, det ble  stor shopping på sykehusapoteket for å si det sånn. Eg fikk 4 ukers forbud på å kjøre bil, det passet jo virkelig i og med at eg hadde fått meg ny jobb der eg trengte å kjøre, heldigvis jobbet tante samme plass så sattpå med hun,, og mamma kjørte den veien til jobb + morfar kjørte meg, så det ordnet seg ganske bra.
Eg skulle måleblodsukkeret mitt før og etter hvert måltid, det syns eg var ganske stressende og synes fortsatt det er det, men det må til. I begynnelsen var eg ikke flink til å passe på hba eg puttet i meg, og tror meg eg fikk straff for det. Den første gangen som eg husker var i konfirmasjonen til min første lillebror, da var eg litt sånn " eg drite i det, eg skal spise kake og drikke brus", så eg gjorde det, og spiste kanskje litt for mye, det kjentes på kroppen etterpå.
Eg ble trøtt, små kvlam, svimmel og kjenner at kroppen blir stresset, det hjelper jo ikke, blodsukkeret stiger jo enda mer når man blir stresset. Hadde også et annet tilfelle på jobb, da hadde eg spist en youhurt til frokost, og sjekket bloduskket og det var litt høyt, men kjente ikke noe og i og med at det var i begynnelsen så tar det litt tid før kroppen tar opp medsinene og blir vand med det, så eg spsite en  yoghurt til lunsj også. det skulle eg aldri har gjort, etter en stund kjente eg kroppen  begynte å jobb for å bearbeide, ble svimmel, kvalm, begynte å svette, og følte meg veldig stresset og deet kjentes ut som at det var rett før eg skulle dette i gulvet. Det var utrolig ekkelt og skummelt! Gikk til legen ogder fikk eg 2 dagers sykemeld og beskjed om å slappe av.
De siste to årene har det gåt mye bedre og eg har fått god oppfølging,og har mye bedre kontroll på blodsukkeret, har skiftet matvanene min og trener og føler meg mye sunnere enn på lenge.
Her er det Helse Bergen har lagt ut om min sykdom som hetter MODY 3 og er en undergruppe.
 • MODY1 og MODY3 er både mekanistisk og klinisk like og behandles derfor sammen i denne artikkelen. MODY3 og MODY1 er undergrupper av diabetes som bør mistenkes hos personer med diabetesdebut før 25 års alder og hvor det kliniske bildet ikke passer med type 1 og type 2 diabetes. Typisk (men ikke absolutt nødvendig) er en familiehistorie for diabetes som følger et dominant arvemønster.
 • Av Senter for diabetesgenetikk, haukeland universitetssjukehus
 • MODY 3 og MODY 1 skyldes mutasjoner i transkripsjonsfaktorer, henholdsvis HNF1A og HNF4A (HNF; hepatocyte nuclear factor), som er sentrale for de insulinproduserende cellenes evne til å utskille insulin som respons på glukosenivået i blodet. Det er altså insulinsekresjonen og ikke insulinfølsomheten som blir nedsatt ved MODY3 og MODY1. 

  I Norge og Nord-Europa er MODY3 den vanligste MODY-formen, fulgt av MODY 2 (se egen artikkel), deretter fulgt av MODY1. Tilsammen utgjør MODY omlag 1-2% av all diabetes. En presis genetisk MODY-diagnose er viktig fordi dette kan få betydning for behandlingen.
 • Hva skjer i kroppen?
  Ved MODY3 og MODY 1 oppstår nesten alltid pga. en feil i signalveien fra sukker (glukose) kommer inn i de insulinproduserende betacellene i bukspyttkjertelen til insulin skilles ut. Når ett av trinnene i signalveien er skadet, vil det ikke utskilles insulin på vanlig måte når blodsukkeret stiger. Dermed blir blodsukkeret for høyt og diabetes oppstår.
 • Hvilke symptomer har sykdommen?
  Tørste, hyppig vannlating og slapphet er vanlige symptomer på diabetes, også for MODY3 og MODY1. I mer alvorlig tilfeller kan det oppstå syreforgiftning med uttalt inntørking, bevisstløshet og koma. Typisk debutalder er i tenårene og senere Typisk for MODY3 er forekomst av glukosuri (sukker i urinen) før diabetesdebut. Etter debut viser MODY3 og MODY1 et progressivt forløp i motsetning til det man ser ved MODY 2.
 • Hva forårsaker sykdommen?
  Årsaker til sykdommen er mutasjoner i gener som har med signalveien fra sukker kommer inn i betacellene til insulin skilles ut å gjøre, henholdsvis HNF1A (MODY3) og HNF4A (MODY1).

Bare til å spørre hvist der er noe dere lurer på ♥

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar